rose-noire

MASA MAŚLANA

  • miękkie masło – 275 g
  • mąka – 2 łyżki

CIASTO PÓŁFRANCUSKIE

  • mąka pszenna – 500 g
  • cukier puder – 2 łyżki
  • drobna sól – ½ łyżeczki
  • miękkie masło – 25 g
  • świeże drożdże – 25 g
  • mleko – 230 ml
  • żółtka – 2 szt.
  • DODATKOWO

    • jajko – 1 szt. 
    • mleko – 50 ml (do posmarowania croissantów)
    • KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAŚLANĄ

      Miękkie masło łączymy w misce z mąką i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak powstałą masę rozprowadzamy równomiernie na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wyrównujemy za pomocą płaskiej szpatułki.

      Masę formujemy w kwadrat. Brzegi papieru do pieczenia zawijamy. Masę maślaną wkładamy do lodówki na ok. 5-10 minut, by schłodziła się i stężała.

      KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

      Drożdże łączymy w miseczce z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko. Mieszamy.

      KROK 3: WYRABIAMY CIASTO PÓŁFRANCUSKIE

      W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy rozczyn i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.

      Wyrobione ciasto zagniatamy chwilę na blacie, odkładamy do miseczki oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

      KROK 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z MASĄ MAŚLANĄ

      Wyrośnięte ciasto formujemy w kulę, przekładamy na blat minimalnie oprószony mąką, lekko spłaszczamy, nacinamy na cztery i delikatnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt kwadratu.

      Na warstwie ciasta układamy po przekątnej arkusz stężałej masy maślanej. Rogi ciasta zakładamy do środka jak kopertę.

      KROK 5: WAŁKUJEMY, SKŁADAMY I CHŁODZIMY CIASTO

      Ciasto rozwałkowujemy równomiernie i nadajemy mu kształt kwadratu – zaczynamy od środka, a następnie składamy na trzy, zawijając do środka krótsze boki. Zwinięte ciasto owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 2 razy – w sumie wałkujemy, składamy i chłodzimy ciasto 3-krotnie.

      KROK 6: WYCINAMY I ZWIJAMY CROISSANTY  

      Gotowe, 3-krotnie złożone i schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy (na grubość ok. 4-5 mm), nadając mu kształt kwadratu. Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Z obu pasków ciasta wycinamy jednakowe trójkąty.  

      Każdy trójkąt zwijamy w rulon, zaczynając od jego podstawy, tak by wierzchołek trójkąta znajdował się pod rogalikiem.

      Croissanty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy materiałową ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

      KROK 7: PIECZEMY CROISSANTY

      Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Tak powstałą mieszaniną smarujemy croissanty z wierzchu.  

      Pieczemy ok. 12-13 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C.

      KROK 8: PODAJEMY CROISSANTY

      Upieczone, wciąż ciepłe croissanty przekrawamy na pół, tworząc kieszonkę na dodatki. Do środka wkładamy truskawki pokrojone w plasterki. Owoce polewamy miodem. Na warstwie miodu układamy listki świeżej mięty i składamy croissanta.

    • Croissanty - przepis prosto z Francji - Przekąski - Polki.pl


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2025 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl