Pochodzenie deseru nie jest do końca ustalone – po raz pierwszy opisany został w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku.
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 150°C.6- 7 foremek do Crème brûlée (w zastępstwie ramekiny) włożyć do żaroodpornego naczynia.Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać).Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).Masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do foremek.Wodę zagotować w czajniku. Wrzątek wlać do żaroodpornej formy do połowy wysokości kremu. (Uważać, aby wrzątek nie dostał się do foremek z kremem).Piec ok. 45min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić).Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc.Każdą porcję posypać 1 kopiatą łyżeczką brązowego cukru. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika (najlepsza opcja) lub włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).
Smacznego.